onsdag 4 november 2009

En stor vecka för de små

Denna vecka har gått åt till att plugga inför Karl Einars exams. Han hade matte, naturkunskap, stavning, engelska och läsning, men som tur var testades de inte i mandarin för då hade i varje fall inte de här föräldrarna kunnat hjälpa till med läxläsningen. Vi hörde av en bekant som har barnen i indonesisk skola att om barnen inte klarar sina exams får de inte fortsätta i nästa årskurs med sina klasskompisar vilket förstås lägger stor press på barnen. Indonesien har nioårig obligatorisk grundskola men långt ifrån alla barn fullföljer skolgången, dels pga att de kanske bor för avlägset för att kunna ta sig till skolan, dels pga att det är en ekonomisk kostnad som alla familjer inte klarar. Gårdagens tidning tog upp ytterligare en aspekt, nämligen att ungdomar inte ser att utbildning lönar sig. Det handlade om några tonåringar som hellre jobbade i en tenngruva för 45 kr för 10 h riskfyllt arbete för vilket de kunde köpa de senaste mobilmodellerna. En utbildning kan aldrig ge dem motsvarande pengar, hävdade de.

Även på barnens skola har det varit en del nervositet inför proven. Men för Karl Einars del överskuggades det hela av veckans största händelse: han tappade sin första mjölktand.

Det var en stor vecka för Svea också. Hon hade sin första date. Den gick bra även om hon ställde sig kritisk till att de inte fick vara på tu man hand eftersom nannyn var med som en skugga hela tiden. Killen ville leka zombies och även det gick bra eftersom Svea ännu inte vet vad en zombie är.

Nu styr vi kosan till Gili Travangan, en pluttparadisö strax norr om Lombok, för en veckas välförtjänt semester.
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar