söndag 31 maj 2009

Bali - rundtur

Posted by Picasa
Alla tillfrisknade lagom till vår andra Baliresa. Denna gång tog vi en rundtur med bil. Vi besökte två av Balis nästan 20 000 tempel. Det mest imponerande, Guning Kawi, troligen från 1000-talet och ett av Balis äldsta, nådde vi efter många trappsteg nedåt bland risterasser och templet var uthugget direkt ur klippan i bästa Indiana Jones-stil (bild 10, 11, Karl Einar i risfält bild 12). 

Kanske med Indiana Jones i bakhuvudet insisterade Sören på att vi skulle besöka Ubud Sacred Monkey Forest, trots att Ethel läst att aporna är närgångna och kan bitas. Eftersom barnen är rabiesvaccinerade enades vi om att gå in. Utanför grinden kunde man köpa bananer att mata aporna med. Vi han komma en meter innanför grinden när vi blev stormade av makaker så vi slängde bananerna och rusade genom parken. Halvvägs stod ett varningsanslag att man inte skulle gömma mat i kläderna eftersom aporna hittar den ändå. Vi hade uppskattat att få den informationen innan vi gick in. Sören hade tydligen inte blivit vis av skadan då han för femton år sedan snorklade och valde att ha med en banan som fiskmat - i badbyxorna. Makakerna ses på bild 4.

Vi gjorde också ett stopp på en kaffe- och chokladplantage (bild 7, 8). Det finaste kaffet framställds genom att ett mårddjur äter kaffebönorna, vilka jäser i magen för extra lyxig touch, och sedan använder man bajset till kaffet. Gott men dyrt med tanke på vad det var.

Vi hann också med den aktiva vulkanen Gunung Batur som anas i bakgrunden på bild 9, men eftersom vi inte gjorde någon kratertur var det inte mycket att se.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar