onsdag 27 maj 2009

Lampung, Sumatra



Besöket i Lampung på södra Sumatra för några veckor sedan blev inte riktigt som Sören hade tänkt sig. Amöbamedicinen bestämde sig för att helt plötsligt sluta fungera och därför fick största delen av tiden tillbringas på hotelrummet nära toaletten. Sista dagen kunde dock programmet följas på något darriga ben i denna kuststad. 

Indonesien drabbas årligen av ett antal olika naturkatastrofer. Översvämmningar, jordras, jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott hör till livets realiteter här. Indonesien har flest aktiva vulkaner i världen, 129 stycken. En av de kanske mest kända katastroferna är vulkanen Krakataus utbrott 1883 när hela berget Krakatau spängdes bort. Smällen rapporterats ha hörts 460 mil bort, aska spreds 600 mil och en 40 m hög tsunami svepte längs kusterna och var mätbar ända till bort i Storbritannien. På översta bilden syns toppen av ett fyrhus som låg i närheten av Krakatao men som vid utbrottet slungades ända till Lampung där den nu beskådas som monument.

I Krakataus krater växte det så småning om upp en ny topp upp, Krakatau Anak (Karakataus barn), som de senaste månaderna ökat sin aktivitet och kastar ut stenar var sjätte minut. Myndigheten för minskande av vulkanisk och geografisk fara (jo, det finns en sådan kallad HPPGB) har utfärdat ett säkerhetsavstånd på några kilometer från vulkanen, men som en av världens mest kända vulkaner lockar den förstås till sig turister som trotsar föreskrifterna. Den lokala polisen förklarar enligt Jakarta Post att de antagligen inte förstår hur det känns att få en glödande sten på kroppen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar