söndag 13 september 2009

Inför Idul Fitri

Sista veckan på fastan har inletts. Ramadan avslutas med Idul Fitri, den största högtiden inom islam, som är en gigantisk fest. Precis som det rådde oenighet om exakt när Ramadan skulle inledas är det ännu osäkert när Idul Fitri börjar, men det bör vara kring 21 eller 22 september.

De flesta är lediga, skolorna har en veckas lov och Jakarta töms på sina invånare. Idul Fitri firas ihop med släkten och därför åker de flesta indoneser tillbaka till sina hembyar. Exodus, som det benämns, massuttåget från Jakarta, sker i helgen. Motorvägar stängs av för att bara släppa på trafik i ena riktningen för att överhuvudtaget kunna få ut karavanerna av hemvändare ur Jakarta. Allmänna kommunikationer är fullbokade och det finns organiserad konvojkörning av motorcyklar till åtta av Javas största städer, ledda av poliseskort och med flera tusen deltagare. Med tanke på att Java är nästan lika långt som Sverige är det en lång resa att göra på motorcykel, men anmäler man sig till de organiserade konvojerna ingår en livförsäkring förutsatt att bara två personer och över sju år färdas per fordon. Det normala är ju annars upp till fem inklusive spädbarn. Hjälm har en hel del, men oftast som en keps utan hakrem och vi har även sett varianter där medpassageraren håller upp hjälmen ovanför förarens huvud som skydd mot solen istället.

Inför denna massflykt har polisen specialutbildat rullskridskoåkande trafikpoliser och även tränat konsten att fira sig ned på ett rep från en helikopter för att kunna nå de värsta trafikstockningarna. Att vi inte kommer att åka någonstans på Java säger sig självt. Istället ska vi passa på att upptäcka Jakarta. Om det nu går att få tag på taxi och få ett bord på restaurang, för de kvarvarande indonesierna är denna vecka utan både chaufförer och tjänstefolk vilket tydligen kommer att märkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar