torsdag 1 oktober 2009

Batik

Posted by Picasa
President SBY (Susilo Bambang Yudhoyono som alltid benämns SBY) uppmuntrar alla indonesier att klä sig i batik idag fredag den 2 oktober. Idag utses nämligen batik till ett av Unesco:s världsarvslista. Batik har tillverkats i århundraden på Java och har fått en uppsving under senare årtionden eftersom moderna kläder av kända designers också tillverkas. Alla, inklusive vi "bule" (utlänningar), äger åtminstone ett batikplagg för batik är aldrig fel i något sammanhang, till vardags eller fest, från nyfödd till dödssvepning (se bröllopsbilderna http://3.bp.blogspot.com/_EktOsSMkhXI/SapaqLyyfrI/AAAAAAAAAB0/rjB-NwHtWzw/s1600-h/P3010037.JPG. )

Batik tillverkas traditionellt för hand genom att bivax appliceras i mönster, och sedan färgas tyget med växtfärger i omgångar. Mönstren varierar olika områden emellan och för vilket tillfälle batiken ska användas.

I många butiker och restauranger har personalen batik och på fredagar har även många andra arbetsplatser batikdag, alltså man kan ha batik istället för uniform. Sedan Unesco:s utnämning planerar delar av Java att införa batik som obligatoriskt skolämne för att lära barnen de olika mönstren och även tekniken.

Vill ni se och läsa mer, kolla på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar