söndag 4 oktober 2009

Efter skalvet

Sören rapporterar att han följer hur hjälparbetet i Padang växer fram och att det har småskakat lite i byggnaderna av alla efterskalv. Han är alltså fortfarande kvar i jordbävningsområdet och vi vet inte hur länge det dröjer innan han kommer hem. Enligt dagens tidning har nu sökandet efter överlevande avbrutits och de byar som begravdes i de efterföljande jordskreden kommer inte att grävas ut. Hjälparbetet beskrivs i tidningen som kaotiskt på grund av bristen på elektricitet, bensinbrist och telekommunikation. Till exempel steg bensinpriset i området till det sexdubbla, och eftersom ett fåtal indonesier, varken som privatpersoner eller som hjälparbetare, kan lägga ut sådana pengar avstannar stora delar av arbetet med att föra ut mat och medicin.

Beredskapen inför sådana här katastrofer är låg jämfört med en del andra länder som också ligger på den så kallade Pacific Ring of Fire. I Japan har tydligen de flesta hotell både hjälm och ficklampa i nattduksbordet. Japanska skolbarn är drillade i vad de ska göra vid en jordbävning men vad skolorna här har övat är "vad man ska göra om skolbussen blir beskjuten", vilket inte känns som det mest sannolika senariot. Vi slogs själva av hur dåligt informerade vi var när Jakarta skakades i september. Det spontana var att man ville ut, även om man vet att det bästa är att söka skydd under ett bord. Istället stod vi svajande mitt på golvet som sådana där ljudaktiverade dansande blommor som alla skaffade i slutet av 80-talet.

Efter att ha läst tidningar, både svenska, internationella och de engelskspråkiga inhemska, har vi fått olika uppgifter om jordbävningar. Enligt en del kan en jordbävning utlösa andra jordbävningar, enligt en del kan de inte göra det, och enligt en del kan de inte det men däremot trigga igång vulkanutbrott (med nyvaknade Krakatao endast 40 mil från Jakarta hoppas vi på att det sistnämnda inte är sant). Det enda alla är överens om är att det är omöjligt att förutspå när nästa skalv kommer. Men man får väl välja vilka fasor man packar ned i sin skräckryggsäck. Det är trots allt mycket större sannolikhet att man kommer att drabbas av trafikolycka, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer än av ett vulkanutbrott, så vi hänger kvar här ett tag till...
Posted by Picasa

1 kommentar:

  1. Så otroligt "fötterna på jorden"! Jag är imponerad! Kram!!//Malin

    SvaraRadera