torsdag 1 oktober 2009

Padang jordbävning 7.6

Klockan 17.16 i onsdags stod vi och stekte pannkakor, glada över att tillfälligt ha fått tillbaka strömmen. Samtidigt skakades Padang, Sumatra, av jordbävningen som uppgick till 7.6. Vi kände inte av någonting i Jakarta, men det är ju ett stort land. Att Indonesien täcker upp en femtedel av ekvatorn ger lite perspektiv.

Sören hann komma hem några timmar igår kväll efter jobbresan till Surabaya, Java, innan han fick ge sig av halv fyra imorse igen till Padang. Landningsbanan rasade ihop under jordbävningen men är nu lagad och flygplan kan landa igen. Vägarna är fortfarande icke farbara. Allt regn har dessutom gjort att det mesta förvandlats till lervälling. Indonesiska medier har en annan slags nyhetsrapportering än svensk och drar sig inte för att publicera döende människor med namn och bild, så vi är alla medvetna om att det inte är något slags rajatantajtanhullabaloo han åker till. Hans uppgift är att övervaka familjespårningsarbetet och han åker tillsammans med totalt 36 stycken Röda Korsfrivilliga, läkare, media samt två ton mat och medicin.

Jordbävningar är som sagt ett dagligt inslag här. Gårdagens tidning listade de större jordbävningarna som drabbat staden Padang och listan sträckte sig till 2007, vilket förstås inte innebär att de inte förekom några jordbävningar före dess, men att listan skulle bli för lång. Att denna jordbävning fick så pass stort utrymme i svensk press medan andra inte ens når notis-ribban hade nog också att göra med att katastrof-faktorn säljer just nu bra ihop med nyheterna om övriga jordbävningar och tsunamin i Samoa och i Sydamerika.

Det har varit en tung vecka även i Jakarta, till största delen utan ström, men det är klart, allt är förstås relativt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar