torsdag 14 januari 2010

Konsten att uträtta ärenden

Kalasdags snart igen. Då börjar jag med att slå upp kapitlet om barnkalas i boken The Family Guide to Jakarta. Förra året flinade jag åt att det skulle behöva avsättas ett helt kapitel till kalas, men nu är jag äldre och klokare. Man vill ju spara ork, tid och pengar. Den här gången tänkte jag vara smart och åka till specialistbutiker med mycket lägre pris än shoppingmallen och supermarketen. Med adresserna till bl a ballongaffären och bakartikelaffären åker jag och chauffören iväg. Affärerna ska ligga på samma gata, i och för sig en lång gata. Väldigt lång gata. Efter 1h 40 min i bilen ger vi upp. "Numbers not systematic" konstaterar chauffören, och trots att jag visste att så var fallet redan innan så försakade jag att ta med telefonnumren.

Nästa dag var jag smartare och hade telefonnumren redo för vägbeskrivning. Chauffören hittar dit direkt vilket jag är imponerad av för trots detaljerad vägbeskrivning är butikerna ofta inte större än en skrubb och utan skylt. Eller också finns det en skylt men den går inte att läsa eftersom den är täckt med en grå film avgasbeläggning. En av butikerna ligger inklämd bredvid den udda inrättningen "Spa & Karaoke", något jag lägger på minnet ifall jag skulle få för mig att riva av en powerballad nästa gång jag ligger på massagebänken.

Varorna som små butiker som dessa har är för det mesta billiga men utbudet varierar, troligen beroende på om någon har varit och handlat där samma dag med tanke på butikernas begränsade storlek och följaktligen minimala lager. Idag var det halvtomma hyllor. Jag backar ut, allt för T-Rexaktig för att kunna sno runt utan att riskera att riva ned hyllorna.

När dagens shopping är klar har jag fått ihop några kassar (inte med svenska mått mätt för här får man varje sak i en kasse även om det är samma butik) och konstaterar att halva komihåglistan återstår. Det slutar med att jag får åka till supermarketen i alla fall och ambitionen att spara ork, tid och pengar blir istället dryga två halvdagar, mer avgaser, ännu fler platspåsar och i slutändan dyrare ballonger. I stunder som dessa längtar jag till Clas Ohlsson där jag skulle klarat av samma ärende på 15 min och kunnat välja själv om jag ska gå framlänges, baklänges eller i sidled. Men det är väl å andra sidan detta som är charmen med Jakarta...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar