torsdag 21 januari 2010

Landet Runt

Ett axplock ur gångna veckans Jakarta Post upplyser oss om följande:

På östra Java har religlösa ledare utfärdat fatwa för kvinnor att färga håret eller använda plattång. Anledningen anges vara ekvationen: kvinna + snygg frisyr =osedliga handlingar. Fatwan omfattar också förbud för kvinnor att åka ojek (motorcykeltaxi). Kvinna på motorcykel + vinddrag = blottade kroppsdelar, men också: kvinna på motorcykel + manlig chaufför = otillbörlig kroppskontakt mellan ogifta (i alla fall om hon inte vill blåsa av under färden). Om fatwan också ska gälla pre-wedding-fotografering är ännu oklart. Så gott som alla budpar tar en serie ateljébilder några veckor före bröllopet, t ex romantiskt poserande på en bro i morgondimma. Problemet är att paret faktiskt inte är gift när bilden tas, dvs otillbörlig kroppskontakt mellan ogifta.

Extra bränsle i diskussionen om fatwan ger en skandal inom shariapolisen som skakade Acehprovinsen i veckan. Aceh är den enda provins i Indonesien med sharialagar och följaktligen också shariapolis. Tre shariapoliser har våldtagit en ung kvinna de tagit i förvar med anledning av att hon hade sällskap av sin pojkvän. Detta har förstås kullkastat trovärdigheten för shariapolisen och frågan är nu om dessa poliser kommer att straffas i enlighet med de lagar de är anställda för att upprätthålla (läs stening). I grannlandet Malaysia tillämpas sharialagar för etniska malaysier oavsett religion och där dömdes förra året en kvinna till sex spörapp sedan hon ertappats med att dricka öl, något som nådde världsnyheterna.

Sharialagarna i Aceh innebär vidare att män och kvinnor står åtskilda i olika fållor på t ex popkonserter. Tidigare publicerades en bild från en sådan konsert med bildtext som syftade på sharialagarna: "Rock, not stone!" så sharialagarnas vara eller icke vara verkar ständigt diskuteras. Att Acehs representant i Miss Indonesia 2009 inte bar slöja väckte en het debatt. Skönhetstävlingar får enorm medial uppmärksamhet i Indonesien. I och med Miss Universumtävlingen 2009 kunde man läsa ett dagligt referat om hur det gått för Miss Indonesien i de olika delmomenten i tidningen. Att Aceh skulle bli redo att övergå till en variant av Miss Beautiful Morals-tävling med kvinnor i burka som Saudiarabien gjort lär nog dröja.

I gårdagens tidning kommenteras att det finns ett behov av förebilder som är öppna för pluralism och som exempel nämns Gus Dur, den f d presidenten som avled för några veckor sedan. Gus Dur, som intervjuades i Kobras Jakartaspecial som svt sände i höstas, är bl a känd för sitt uttalande om att orsaken till en tidigare jordbävning på Java var att havsgudinnan hade blivit förbannad. På frågan om varför var svaret: "för att en fundamentalist hade bett henne bära slöja".

Bland veckans utrikesnyheter har den senaste tidens kyrkobränningar i Malaysia fått stort utrymme. Sedan årsskiftet är det i Malaysia tillåtet för icke-muslimer att använda ordet Allah som synonymt med gud. Anledningen till kyrkobränningarna förklaras med att användandet av Allah av t ex kristna riskerar att förvirra muslimer så till den grad att de konverterar till kristendomen.

Enligt övriga nyheter ser det ut att finnas hopp för utrotningshotade sumatratigern. Det finns nu möjlighet för rika indonesier att skaffa en sumatratiger för 1 miljard rupiah (ca 800 000 kr), bara man har en bur på minst 10 x 6 m. Pengarna ska gå till bevarandet av sumatratigern och har fått mängder av såväl djuraktivister och grannar till presumtiva köpare att protestera.

Slutligen en uppföljning om elefanträderna jag rapporterade om i november ( http://makananginsahlin.blogspot.com/2009/11/full-rulle-fram-till-jul.html ). Konflikten mellan elefanterna och byborna är ännu inte löst och elefanterna har för tillfället övertaget. Elefanterna har skaffat förstärkning och inte mindre än 80 elefanter deltog i senaste räden. Myndigheterna meddelar att de nu i alla fall lyckats identifiera två av elefantmobbens ledare. Gissningsvis kan det bli svårt att få dem utlämnade.

Som utlänning är det svårt att över huvudtaget greppa vad och varför vissa saker sker, men jag har förstått att jag bör tacka min lyckliga stjärna att jag råkar vara född i ett område utan religiösa stridigheter. Och inte heller som elefant eller tiger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar