söndag 7 februari 2010

Gong Xi Fa Cai!

Gong Xi Fa Cai eller gott nytt år! Ingen har väl undgått att det nya kinesiska året är tigerns år. Kinesiska nyåret blev tillåtet att firas i Indonesien först år 2002, men under de senaste åtta åren har firandet växt lavinartat. Alla shopping malls är "pimpade" till max. Att nyåret i år dessutom sammanfaller med Alla Hjärtans Dag har förvandlat hela Jakarta till en röd blobb.

Bilderna i första collaget är från Pondok Indah Mall där en 30 m lång drake med blinkande lampor hängde mellan våning tre och bottenvåningen. Barnen på bilden med pagoden står och (förhoppningsvis enbart)* tittar på några paralyserade gäss som var specialinstallerade i en plaskdamm runt pagoden.


Symboler i samband med nyåret är färgen rött (=skrämmer bort det onda men symboliserar också glädje, och uttalet av "röd" låter likadant som "rikedom" på mandarin), persikoblom (=våren, men också rik skörd eftersom blomman ger frukt), apelsiner (=lycka, och uttalet på kinesisk teochewdialekt låter likadant som - icke förvånande - "rikedom"). På nyår ger man också ang pao, dvs små röda pengakuvert till barnen och ett sådant ser ni på första bilden i collaget. Man drar i stjärten på helikopten och så hoppar Hello Kitty fram med ett dolt kuvert. Under Barongsai, lejondans, sticker man pengakuvert i munnen på låtsaslejonet.


Barnen har detaljerat berättat allt om firandet som de lärt sig på skolan så vi såg till att befinna oss på ett ställe för att kunna se lejondansen under söndagen. Detta blev nu ett lysande exempel på att faktakunskaper inte nödvändigtvis behöver betyda förtrogenhet, begrepp som vi lärare sysslar med på varje studiedag, i alla fall inte om man är fem år. För trots att Svea visste att barongsaien var en maskeraddräkt med pappershuvud och glödlampor till ögon gav hon upp ett vrål av ren skräck när trummorna drog igång och ett lurvigt vilddjur kom hoppande och med munnen gapande efter pengakuvert.

*) Runt Nationalmonumentet i Jakarta finns en inhägnad park där man tidigare hade kängurur, men de blev inte långlivade eftersom folk försökte kasta prick på dem med stenar. Men kanske går gässen på Pondok Indah Mall går ett bättre öde till mötes. Pekinganka ingår i alla fall inte i nyåresmenyn. Då äter man istället nudlar, långa nudlar för ett långt liv.
Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar