onsdag 22 april 2009

Att tjäna sitt levebröd

Det är ytterst sällan vi har sett tiggare i Jakarta. Det finns ibland några barn vid ett trafikljus i centrala stan - vilket är extra jobbigt att se när man själv sitter i en taxi med våra egna barn, två helt olika världar möts med bara en vindruta emellan. En hade tur, en hade inte lika tur i världslotteriet. Men faktum är att man stöter på många gånger fler tiggare en vanlig dag i Göteborg. Det betyder ju naturligtvis inte att det inte finns fattiga människor här. Men indonesierna är fantastiskt duktiga på att hitta någon form av försörjning, även om det inte ger mer än någon krona per dag. Och med tanke på att det i snitt är 30
0 sökande per jobbtillfälle i Jakarta gäller det att vara uppfinningsrik.


Längs vägen till skolan ser man exempel på detta. Idag såg vi en man med en urgammal symaskin på en kärra som stod och sydde på gatan åt kunder i husen han passerade. Han hade faktiskt gott om kunder verkade det som. Runt nästa hörn satt en man med tjugotalet plastpåsar med guldfiskar i, och som tur var låg alla påsar i skuggan av ett träd. Även han hade tjänat en slant för senare mötte vi en pojke komma cyklande med två påsar. Det här är alltså inga livligt trafikerade gator, utan sådana avsides gränder som inte ens Hemglassbilen skulle trafikera i Sverige, men ändå verkar det som om de får sålt lite grann. En dag satt det en försäljare av vita kaniner mer strategiskt placerad precis vid grinden till skolan, men han blev nog bortmotad av vakterna eftersom han inte har synts till sedan dess.


Om däremot mannen med symaskinen på kärran hade haft tur nog att födas i Saudiarabien hade han kunnat vara förmögen nu. Det kanske inte är en slump att nyheten om myten med rött kvicksilver i symaskiner har fått en helsida i Jakarta Post, och om inte svenska medier har rapporterat detta så kan ni läsa om den här:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7999168.stm



I korta drag går ryktet att gamla sysmakiner innehålller världens dyraste ämne , rött kvicksilver (förutsatt att rött kvicksilver verkligen existerar och inte är en myt i sig, typ kryptonit). Om man håller en mobiltelefon vid nålen och mottagningen avbryts är det ett tecken på att maskinen innehåller ämnet. Gamla Singer från 60-talet säljs för $ 40 000 eftersom rött kvicksilver kan hjälpa till att hitta både gömda skatter, tillverka atombomber eller ge ägaren tur och förmögenhet.


Nedan en bild på ännu en skräddare, inte mannen med kärran, utan en tillräckligt välbärgad för att ha en egen liten lokal, men med två gamla maskiner.




1 kommentar:

  1. Ang. rött kvicksilver, stämmer inte med min Bernina från 60-talet, tyvärr.
    Kanske säkrare att satsa på Trisslotter om man vill bli stenrik.
    Ulla

    SvaraRadera