Medan barnen plaskade i poolen passade Eva på att utforska basaren. Hon hade svårt att slita sig från utbudet av grönt siden (hon måste vara den enda nu levande personen som fortfarande har mintgrönt som favoritfärg, trots att det är trettio år sedan färgen hade sin peak). Till religionsundervisningen köpte hon också några slöjor (mintgrönt och pastellrosa - herregud, männskan har verkligen fastnat i 80-talet inser jag nu). Utbudet av slöjor var oändligt och det fanns till och med barnslöjor med små nallebjörnsöron på. Den religiösa fortbildningen fortsatte sedan till moskén som ni kan läsa om i nästa inlägg.


måndag 28 december 2009
Besök i basaren
fredag 25 december 2009
Pepparkaksbak
Taman Safari
Puncak
.jpg)
Fördelen med vädret här kontra Sverige är att även om det är regnsäsong så kan man räkna med att uppleva både mulet, regn, åska och sol på samma dag, och inte som i Sverige där en regnfront varar i tre dagar, eller ännu värre som i december 2007 då det regnade i tre veckor i Göteborg. Nackdelen är att när det väl regnar här så motsvarar mängden regn det som sammanlagt föll under de där tre veckorna i december. Mängden regn ihop med kloaker igensatta med sopor är förstås en katastrofal kombination, som jag tidigare bloggat om. Det är först nu i skrivande stund när jag erinrar mig Sverigevädret som jag förstår varför jag fick en så lam reaktion när jag nyligen chattade med en kollega och berättade att det hade regnat oavbrutet i sex timmar. Inser nu att det var en upplysning som i Sverige endast förtjänar ett "jaha" till svar istället för ett förfasande "men HERREGUD!!!!" som jag väntat.
Åter till vår utflykt. Efter någon timme nådde vi Gunung Mas Tea Plantation där vi gjorde ett besök på tefabriken. Vi följde teets väg från buske till påse genom en bullrig och dunkel fabrik som luktade hett gräsklipp. Därefter fortsatte vi vidare uppåt Puncak bergspass på knappt 1500 meters höjd. Bergen var helt inbäddade i dimma och ett svalt ångduschliknande regn omgav oss, se bild på en nöjd Sören som längtat efter sin goretex-jacka. I väntan på att molntäcket skulle lätta försökte vi fresta Susanne med den lokala fast fooden halvkilos ångkokt guldfisk inrullad i bananblad, men det visade sig att hon fortfarande hade sitt medlemsskap i Sörens akvarieklubb från 1977 i färskt minne, så vi åt nasi goreng istället. När vi ätit hade fick vi vår belöning i form av en vacker vy med tebuskklädda berg och teplockare långt ute på bergssluttningarna.
torsdag 17 december 2009
Skumtomtar
December månad har varit den mest fullspäckade månaden jag upplevt hittills. I hela mitt liv. Jag förstår att det kan låta motsägelsefullt och till och med provocerande eftersom jag inte förvärvsarbetar men på något sätt hopar sig ändå alla aktiviteter och jag säger som alla pensionärer att "jag aldrig haft så lite tid som nu".
Men nu har barnen fått jullov, folk försvinner iväg till Sverige eller andra exotiska ställen och tempot lugnar förhoppningsvis ned sig. Sören däremot försvann i natt på blixtutryckning till Riau och då passar vi på att ha skumparty här. Nej, bilderna är från en av veckans aktiviteter, ett barnkalas där Karl Einar fick tag på en flaska diskmedel som han tog med sig in i hoppborgen.

onsdag 16 december 2009
Julshow
Barnens skola har haft två juluppträdanden på olika shopping malls. Att spela blockflöjt samtidigt som man dansar är svårare än man tror, men Karl Einars grupp klarade det utan allt för mycket flåsande i instrumenten. Svea hade redan innan berättat att hon skulle göra "en slags robotdans" och när hennes grupp körde sitt nummer konstaterade hennes mor stolt att hon mycket riktigt var den enda som gjorde en robottolkning av juldansen. Nyskapande.
Nya perspektiv

Rubriken syftar inte bara på berättarperspektivet, utan även på upplevelsen vi tog med en nyanländ Susanne på. Hon var tillräckligt mosigt jetleggad för att gå med på behandlingen hos Dr Fish, eller fish-spa som det också heter. Någon frågade skämtsamt om fish spa innebär spa för fiskar. Svaret blir: ja, förutsatt att de ökar sitt välmående av att suga i sig döda hudceller från mina fötter.
Det svåraste var inte tanken på fiskläppar mot min kropp utan att förtränga reflexen att skrikskratta eftersom fiskmunnarnas kittlande är snudd på outhärdligt innan kroppen vant sig. Vi befann ju oss trots allt på ett spa med dämpad belysning och meditativ musik där man inte kan bete sig hur som helst. Sören och Susanne fick inte riktigt till "boneless chicken"-posen man annars brukar anta på spa, se bild. Men efter 15 minuter var vi alla fem mjukare och nöjdare och bara 18 skr fattigare. Vad fiskarna lever av i sin naturliga miljö undvek vi dock att spekulera i.
Lussefirande
.jpg)
lördag 5 december 2009
Tillbaka i Jakarta
Singapore Zoo
4.jpg)
Dags för den obligatoriska Singaporetrippen för att förnya vårt visa. Det var ett Singapore i julskrud som mötte oss. Två tredjedelar av energiförbrukningen i Singapore går enligt uppgift åt till AC, men vi gissar att belysning är den största energislukaren i december månad.
Fredagen tillbringade vi på Singapore Zoo. Ethel har tidigare tyckt att det är töntigt att fota djur i bur men Singapore Zoo fick henne att rucka på sina annars så rigida ståndpunkter. Vi har nu fler bilder på näsapor, orangutanger och gibbon än på Karl Einar och Svea som nyfödda. Med andra ord rekommenderar vi alla som åker till Singapore att besöka zoo, och då har vi inte ens varit på deras Night Safari vars trummande lemurer i eldskenet gav moster en närmast religiös upplevelse för femton år sedan.
Spana in den vita spök-kakaduan som Sören påstår att han inte hade på skallen i verkligheten.
onsdag 2 december 2009
Färgklick i betongen
Imorse när Ethel läste tidningen ute kom en sunbird, kolibrins asiatiska släkting, fladdrande som en knallröd miniatyrhelikopter, sög lite nektar och fortsatte bort mot Surdiman, Jakartas skyskrapetäta business district, tydligen inte intresserad av att bygga bo trots Ethels holkliknande uppsyn. Den kanske var sen till något viktigt möte. När man befinner sig mitt i Jakarta är svårt att tro att det faktiskt finns en djungel där ute.
söndag 29 november 2009
Full rulle fram till jul

Banka Belitung är också en öprovins öster om Sumatra, men lite längre söderut. Trots att regnperioden nu börjat på allvar och regnet vräkte ner största delen av tiden går det inte att undgå att slås av paradisnaturen som ni ser på bilderna. Extra vackert blev det säkert också för att stränderna kantades av ljusa klipphällar som påminde om Bohuslän.
Till helgen åker hela familjen på den obligatoriska turen till Singapore för att förnya våra visa, varefter Sören fortsätter till Thailand en vecka. När han kommer tillbaka har han med sig efterlängtade besökare nummer två, Susanne, som efter två veckor direkt kommer att avlösas av lika efterlängtade besök nummer tre, kusinerna från Luleå. Vi ska se till att bunkra upp rejält med pepparkakor från IKEA Singapore.
fredag 27 november 2009
Nintendo Wii Generation
.jpg)
Adjö, Herr Get
Det stannade inte vid grannens get. Nästa dag såg vi en get på motorcykel. Några kvarter bort stod en ko på en garageuppfart. Eftersom vi var fler än en som såg detta kunde vi avfärda vanföreställningar som förklaring. Det vi såg var förberedelser inför Idul Adha, Offerhögtiden, som firas på fredag. Den firas till minne av att Ibrahim (Abraham) tänkte offra sin och Hajars (Hagars) son Ismael som bevis på sin kärlek till gud (personerna är samma men historien skiljer sig från den vi har i Gamla Testamentet). Nu insåg vi att vår nattsömn inte länge till skulle komma att besväras av grannens get, vars bräkande i våra öron tycktes ha fått en mer ömkansvärd klang. Alla de kossor och getter som också hade flyttat in i provisoriska fållor på soptippen en bit från vår infart, går direkt efter morgonbönen samma blodiga öde till mötes. Det var fyra förfärade vegetarianer som såg Jakarta förvandlas till en drypande slaktplats denna fredag.
tisdag 24 november 2009
Fortbildning

Även Karl Einar har vidgat sina vyer och lärt sig mjölka kossor på en av skolans utflykter till ett mejeri uppe i bergen. Han kom hem mycket stolt och redogjorde kort för pastöriseringens lov. Är det så att han vill vidareutbilda sig går det utmärkt för att döma av det hiskeliga bräkandet imorse verkar det som om grannen har skaffat get.
tisdag 17 november 2009
En vecka på Gili Trawangan


Bilderna får i detta fall tala för sig själva. Hela familjen är nöjd och det enda vi ångrar är att vi inte skaffade en undervattenskamera för att fota alla nyfikna clownfiskar, färgsprakande papegojfiskar, vackra angelfish, märkliga enhörningsfiskar, aggressiva picassofiskar (vars mopsiga utfall Ethel hade tillbörlig respekt för medan Svea bara skrattande tyckte det var en "rolig fisk"). För att inte nämna de halvmeterstora havsköldpaddorna som gled in på grunt vatten och sävligt betade bland korallerna.
onsdag 4 november 2009
En stor vecka för de små
Även på barnens skola har det varit en del nervositet inför proven. Men för Karl Einars del överskuggades det hela av veckans största händelse: han tappade sin första mjölktand.
Det var en stor vecka för Svea också. Hon hade sin första date. Den gick bra även om hon ställde sig kritisk till att de inte fick vara på tu man hand eftersom nannyn var med som en skugga hela tiden. Killen ville leka zombies och även det gick bra eftersom Svea ännu inte vet vad en zombie är.
tisdag 3 november 2009
Trick or Treat
söndag 1 november 2009
Halloween

I dagens tidning fanns en upplysande vampyrspecial. Till skillnad från vår västerländska stelopererade Nostferatu är den sydostasiatiska versionen av vampyr snäppet slaskigare. Den består oftast av ett avhugget kvinnohuvud med vidhängande tarmpaket fladdrande i vinddraget där den flyger omkring nattetid för att suga blod. Varje etnisk grupp har sin variant av vampyr, och en av de mest intressanta är den malaysiska bajang, som förvaras i en bambukorg och används för att förgöra ägarens fiender, men matas den inte med ägg och blod regelbundet vänder den sig istället mot den hand som föder den. Fördelen med en bajang är att den rätt skött kan gå i arv i generationer.
Vi läste också om en by i Thailand som under 90-talet trodde sig vara under attack av phii mae maii, dvs blodsugande änkespöken. En föreställning som hade hade triggats igång av ett nyhetsinslag om att totalt drygt 200 thailändska gästarbetare hade avlidit under mystiska omständigheter i Singapore sedan 1983. Logiken kanske kan vara svår för en utomstående att begripa, men faktum är att vampyrkulturen är högst levande både i öst och väst, vare sig det är i form av popoulärkulturens amerikanska TV-serier som True Blood, svenske John Ajvide Lindqvists vampyrböcker eller i form av thailändska änkespöken. Det som dock ger lite smolk i bägaren är att i fattiga områden där blodrelaterade sjukdomar skapar epidemier, som malaria och i viss mån AIDS, kan vampyrismen få nytt liv på bekostnad av upplysning.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)