måndag 23 februari 2009

Ordning och oordning

I vårt hem är det ordning. Hemhjälpen Mami ordnar åtta timmar per dag. Barnens kalsonger och trosor låg efter Mamis första arbetsdag i 8x8 cm små slätstrukna paket prydligt upptravade i garderoben. Mami tvättar allt hon kommer åt. Nu har vi börjat gömma barnens nattlinnen i garderoben eftersom de annars åker i tvättmaskinen varje dag. Sören konstaterade efter några dagar av Mamis tvätträder att det hade räckt med två par kalsonger från Sverige.

Det är skönt med ett hem där det råder ordning med tanke på att mycket i övrigt är kaos. Åker man taxi kan man hamna på rätt gata men det garanterar inte att man hittar rätt ändå eftersom husnumrena inte nödvändigtvis kommer i ordning. Vår gata med nr 42 ligger t ex granne med nr 8. Att man har en karta behöver inte heller innebära någon hjälp eftersom vissa gator inte är ditritade och, tvärtom, vissa är ditritade men finns inte.

Trafiken i denna stad är som sagt också kaos. En stor del av vår tid tillbringar vi i bilkö i taxi. De enda som tar sig fram effektivt är mopeder och det gör de genom att köra på trottoarerna (de få ställen där trottoarer finns), så att promenera är inget alternativ till bilköerna. 

Som tur är ligger vårt lilla oas där vi bor väl skyddat från all trafik och allt buller. Men häromdagen kom ändå Svea rusande och skrek att det var en moped i trädgården (som för övrigt är 5 x 3 m och omgärdad av 1,80 m mur, så det krävs nog en rejäl ramp för den mopeden för att ta sig in). Sannerligen, det lät verkligen som en trimmad moped men gick inte att se något eftersom hela trädgården var rökfylld. Det visade sig vara trädgårdsmästaren med en automatvapenliknande maskin som sprutade vit rök som av lukten att döma var insektsgift. Röken trängde in i varenda springa och fyllde matsalen där vi satt och åt. "It's ok!" ropade han glatt och vinkade när han såg Ethels skräckslagna min. Så här efteråt kan man konstatera dels att det inte är värt mödan att skaffa ekologiska grönsaker till lunchen när man ändå blir besprutad i sitt eget hem, och dels att både mygg och människor faktsikt överlevde gasattacken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar