måndag 29 juni 2009

Toaletter

Det verkar som om vi behöver semester för ny in-put. I brist på annat följer här ett nöd-inlägg. Just det, det handlar om toaletter.

Bilderna föreställer varianter av toabekvämlighet i fallande skala. Har man tur kan man stöta på en inrättning med sammetsdivan och guldmosaik som på bild 1.

Barnens favorit är dock vanlig toa med duschfunktion, se bild 2 och 3. När man vrider på kranen fälls en metallpip ut och sprutar ljummet vatten, och ju mer man skruvar desto längre ut åker pipen och desto högre tryck i strålen. Pipen är annars inte synlig och det var Karl Einar som upptäckte den och tyckte att om det fanns en kran så bör man vrida på den för fullt, detta när Ethel stod och rättade till sin klädsel med ryggen mot toan, med resultat att hon fick en vattensträng från nedre delen av ryggen upp till nacken innan någon hann förstå vad som hänt. Alla som använt en sådan toalett hajar ju ögonblickligen vad en sådan våt sträng på kläderna kommer från, men lyckligtvis har shoppingcenterna air condition på full effekt och den vanprydande strängen torkade inom kort.

Alla som varit i Asien känner också igen att dessa vanliga toaletter ofta har skoavtryck på sitsen eftersom många föredrar att stå i hukande position trots att sittställning är möjlig.

Slutligen, bild 4, en bild på lyxvarianten av stå-toa eftersom detta ex har spolning, dörr med lås och dörren går tillräckligt långt ner för att inte hänga ut diverse kroppsdelar för väntande, även om det inte syns på bilden. Istället för spolning finns det oftast bara en hink med vatten och en plastskopa.

Eftersom allt fler inlägg kommit att avslutas med en inblick i det dagliga livet för många indonesier blir inte heller detta ett undantag. Man kan konstatera att det inte är någon match för oss att göra ett besök på en ståtoa av den allra primitivaste sorten så länge man slipper bo där. Vi läste ett reportage om en av Jakartas många toavakter på offentliga toaletter, en man som arbetade genom att hålla rent och ta några rupier (läs ören) i betalt av toalettkunder, fick behålla 30% av intäkterna av toalettägaren samt eventuell dricks, och arbetstiderna var kl 03-22. Den lediga tiden sov han på toalettgolvet. Kvalar lätt in på topp-10-listan över världens värsta jobb, men faktum var att han var glad att han hade ett jobb.


Posted by Picasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar