fredag 20 mars 2009

Miljötänk i Indonesien

Regeringen har planer på att göra Jakarta till en grönare stad. Det finns nästan inga parker eller grönområden, och beslutet är nu att jämna 82 st bensinmackar med marken. Tydligen är dessa mackar svartbyggen på mark som tidigare var parker. Men problemet är att många av mackarna ägs av mäktiga personer, bl a med koppling till regeringsmedlemmar och därför fått stå orörda.

Grönområden skulle verkligen förbättra Jakarta på alla sätt (förutom att det blir svårare att tanka). Själva litar vi inte på en grönare stad under vår vistelse här så nästa vecka ska vi åka på långweekendsemester utanför staden. Även om detta är ett regeringsbeslut är det inget att räkna med. Byggantionen av ett sky train som skulle revolutionera trafiksituationen påbörjades tydligen för några år sedan. Höga stålbalkar för rälsen restes men innan bygget hann bli klart såldes pelarna istället till ståluppköpare och trafiken är och förblir som den är.

I år har Jakarta beslutat att deltaga i World Earth Hour. Det är första året som en indonesisk stad är med och delar av centrala staden ska mörkläggas. Enligt beräkningarna kommer energi motsvarande ett kärnkraftverk att sparas under denna timme. Så lördagen den 28:e mars kl 20.30 släcker även vi ner. Stora delar av detta inlägg baserar sig på information från The Jakarta Post, och som du ser moster Eva, står det den 28:e mars. Hade du läst dagstidningar så hade du inte behövt släcka ner förra lördagen och missat finalen i Melodifestivalen.

För övrigt deltar vi gärna i World Anti Plastic Day om den någonsin kommer. Mängden plast i våra världshav är det säkert någon av er bloggläsare oss kan informera oss om. Moster Eva sa att det mostsvarar en yta av USA:s storlek men med tanke på hennes nyhetsinput kan man ta det med en nypa salt. Hur som helst kan man inte handla mer ett paket formfranska (12 skivors storlek), 1 l mjölk, 1 l juice och ett knippe bananer och ändå komma hem med fem plastpåsar här.

Bilderna föreställer den tidigare utlovade hibiskusen och en obskyr växt som hjälper till att göra staden grönare. Någon kan säkert googla fram vad den sistnämnda är.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

  1. Men det kändes ändå bra för miljön att jag släckte ner förra lördagen och även kommer att släcka ner igen. Aktuellt kanske går förbi obemärkt men Vetenskapens värld gör inte det och plastflottan är så stor som annonserat. Eva

    SvaraRadera
  2. Får se om kommentaren når fram den här gången - det är ett j-a häng att verifiera sig för att få skicka. Jag är ledsen att du missade melodifestivalfinalen, Eva. Å andra sidan har jag exakt samma uppgifter som du om plastbergen i haven, så jag måste nog säga att du - med två nedsläckta lördagar samt korrekt information - verkar ligga i miljömässig framkant:-)/Nuna

    SvaraRadera